NVM nieuws feed

Abonneren op feed NVM nieuws feed NVM nieuws feed
https://mediatorsvereniging.nl/
Bijgewerkt: 1 uur 24 min geleden

Column mei 2022 - Julia Gerlach

di, 10/05/2022 - 00:00

Regelmatig zijn er onderwerpen waarvan ik denk, die informatie wil ik graag delen in deze column. In de waan van de dag lukt dat (natuurlijk) niet. Waar ik wel mee wil beginnen is het bericht waar wij op 14 april, na onze kenniscarrousel, door zijn opgeschrikt: het bericht dat Alex Brenninkmeijer vrij plotseling is overleden. Als lid Raad van Advies van de NMv hebben wij elkaar een aantal keren gesproken en hoewel dit geen officiële gesprekken waren kregen we toch adviezen en richting mee. Nu zullen we de geannuleerde afspraak -met een lege stoel naast ons- met de Raad van Advies opnieuw maken. Het voelt goed aan om de herdenking te kunnen bijwonen.  

‘Als je het conflict vermijdt met de ander, begin je de oorlog met jezelf’ is een wijsheid die ik zo nu en dan tegenkom. Zo waar als het maar zijn kan. Is deze regel te lang voor een scheurkalender? In deze nieuwsbrief doen we nog een laatste keer de oproep voor het aanleveren van quotes die we kunnen publiceren in onze eigen scheurkalender. Mét of zonder uw eigen (bedrijfs)naam erbij.  

Wat een leuke mail heb ik gekregen van één van onze leden die al 20 jaar mediator is en in co-productie een boek heeft geschreven: Conflictvaardig op het werk van Jan Plevier en Frank Emmelot. Het boek geeft een andere blik op mediaton. Het schaakbord op de cover is veelzeggend. Hier vindt u in kleine inkijk. Wij krijgen het boek toegestuurd, en graag wil ik deze aan één van onze leden overhandigen in ruil voor een recensie als het boek is gelezen. Dit wordt bijna een traditie, waarbij ik de vorige keer wel even schrok omdat er meerdere gegadigden waren. Bij deze de toezegging dat de eerste die reageert, het boek ontvangt.

Als bestuur merken wij dat we steeds vaker bij onderwerpen betrokken raken en dat we door onze passie en ambitie wel erg veel op ons bordje laden. Het is erg veel om dit naast ons eigen werk te doen. Vandaar dat we opnieuw een uitvraag doen voor collega bestuurders die de handen uit de mouwen willen steken voor ons mooie vak. De vacature staat in de nieuwsbrief.

Een aantal van die onderwerpen waar we mee bezig zijn:

  • Ons 2e bezoek dit jaar in de Tweede Kamer en binnenkort vindt een gesprek plaats met Minister Weerwind. Betrokkenheid bij een initiatief van Van Nispen.
  • Praktische keuzes over de uitvoering van de Eberhard van de Laan Award die in een nieuw jasje gestoken wordt.
  • Ons jubileum waar wij ook aandacht aan willen geven, heeft u de tijdlijn gelezen?
  • De samenwerking met anderen over hoe wij bijvoorbeeld aandacht kunnen vragen voor de ‘hulpzoekende’ die wij duidelijk naast de ‘rechtzoekende’ zien in de samenleving.

En zo zijn er nog een aantal projecten die op stapel staan of die een thema-tafel in het Manifest verdienen. Mooi werk. 

De ALV en een kenniscarrousel vinden plaats op 27 juni a.s. Zoals het zich nu laat aanzien zullen we op een prachtige locatie in het midden van het land fysiek bij elkaar kunnen komen. Het programma begint zich te vormen. Heeft u een suggestie of aanbeveling voor een workshop of onderwerp, dan kunt u dit aangeven. 

En vrijdag a.s. om 10.00 uur bent u van harte uitgenodigd bij onze online netwerkbijeenkomst
Inderdaad, vrijdag de 13e. Dat wordt zeker een prachtige bijeenkomst.

Heeft u vragen of wilt u reageren? Klik hier!  

 

Met warme groet

Julia Gerlach

Wat is úw lijfspreuk?

di, 10/05/2022 - 00:00

De Mediation Scheurkalender 2023 die we in de Week van de Mediation uitbrengen staat vol met grappige, inspirerende en ‘stof tot nadenken’ mediation quotes. Kortom een hele leuke gadget voor in uw praktijk, die u vanwege het 20-jarig jubileum van de NMv gratis ontvangt. En waarschijnlijk laten we extra exemplaren drukken, zodat u er nog wat meer kunt bestellen.

En het mooie is: úw lijfspreuk kan ook een eervolle plek verwerven in deze kalender!
Ga er dus even voor zitten en stuur hem in!
Er is nog ruimte voor ruim 50 quotes.

Lees hier waar uw quote aan moet voldoen en hoe je hem kunt insturen.Terugblik Kenniscarrousel “de menselijke maat”

di, 10/05/2022 - 00:00

Op 14 april jl. hebben wij een hele mooie bijeenkomst gehad, die dit keer in het thema van de Menselijke Maat stond! We hebben tijdens deze kenniscarrousel veel mooie inzichten gedeeld en ook verkregen via alle leden en deelnemers die aanwezig waren.

Helaas waren er wat uitdagingen met het geluid en de verbinding, maar hier hebben we zo adequaat mogelijk op geacteerd en zo kon de carrousel met minimale hinder toch succesvol worden voortgezet.

Het programma startte met een warm welkom van onze voorzitter Julia Gerlach die vervolgens tweede kamerlid Ulysse Ellian het woord gaf. Ellian sloeg de spijker op zijn kop door ter tafel te brengen hoe gewenst mediation is naast de reguliere rechtspraak in Nederland.

In het laatste deel voor de pauze namen Janny Lubbers en Jaap Le Mair de deelnemers mee in de mogelijke samenwerking van mediators en de Raad van de Rechtsbijstand. Aan welke voorwaarden moeten mediators voldoen indien zij op toevoegingsbasis mediation willen faciliteren. Inhoudelijk was dit voor veel deelnemers een pittig onderwerp, maar wel een eye-opener met perspectief.

Met een rustige wandeling of kop koffie of thee In de pauze was er de mogelijkheid om de podcast van Iris Gundel over prediation te beluisteren.

Het podium was in de middag voor Marjon Kuijpers en Lennaert Huijing: wat een duo! Twee professionals die elkaar vanuit hun eigen professie versterkten en de deelnemers inzichten boden die essentieel zijn in de praktijk van een mediator! Hoe liep dat filmpje nou toch ook alweer af ;)

Namens het bestuur, dank voor jullie deelname en tot de volgende keer!

Heeft u naar aanleiding van dit bericht of de Kenniscarrousel nog vragen, stel ze hier!
 

Bewustwording cyber security is een must, ook voor zelfstandige professionals

ma, 09/05/2022 - 00:00

Als ZZP’er heeft u belang bij veilige informatie. U heeft tenslotte vaak niet alleen uw eigen data op uw computer staan. maar ook de data van clienten of opdrachtgevers.

Steeds meer ondernemers krijgen te maken met cyberincidenten, ongeacht de bedrijfsgrootte of sector waarin het bedrijf actief is. Zo hebben internetcriminelen in 2018 bij ruim de helft (52%) van de zelfstandigen en kleine bedrijven geprobeerd geld of gegevens buit te maken. Daarom is het belangrijk dat ondernemers zich weren tegen deze dreigingen. en maatregelen nemen. Cyberincidenten kunnen immers de bedrijfscontinuïteit in gevaar brengen.

Een cyberaanval kunt u niet voorkomen. U kunt wel een aantal maatregelen treffen waarmee u de cyberweerbaarheid van zowel uzelf als uw onderneming vergroot.

Als zelfstandig ondernemer zijn uw bedrijfsgegevens natuurlijk van groot belang en deze wilt u beschermen. Onderstaand geven wij een aantal tips waarmee u als ondernemer de bescherming van uw gegevens naar een hoger niveau kunt brengen.

Maak een back-up

Maak dagelijks een back-up op uw computer van de belangrijke bestanden. Om ten alle tijden toegang tot uw back-up te hebben bewaar je deze op een harde schijf die u in huis of op een andere veilige plek kunt bewaren. Vergeet deze ook niet online te bewaren indien er brand uitbreekt.

Uw wachtwoorden op orde

Als ondernemer gebruikt u uw accounts vaak zakelijk én privé. Daarom is het belangrijk om op een rijtje te hebben waar u overal accounts heeft lopen en om geregeld uw wachtwoorden te veranderen. Drie op de vijf Nederlanders gebruikt hetzelfde wachtwoord voor verschillende diensten. Dit maakt u kwetsbaarder.

Gebruik zo veel mogelijk unieke wachtwoorden en maak ze moeilijk te kraken. Een wachtwoord moet minimaal 8 tekens bevatten. Zorg dat het meer is dan één woord, verwerk er een cijfercombinatie in en vermijd geboortedata, adressen en andere makkelijk te raden informatie. Meer tips zijn te vinden op wachtwoordbewust.nl.

Gebruik two-factor authenticatie

Eigenlijk geldt het voor al uw accounts, maar zeker voor uw wachtwoordmanager, mail, bedrijfskritische diensten en services waarmee u betaalt of geld ontvangt: zorg voor een dubbele beveiliging in de vorm van two-factor authentication.

Om toegang tot uw account te krijgen gebruikt u niet alleen uw wachtwoord, maar deze combineren u met een fysieke sleutel – zoals een smartphone – of biometrische gegevens – zoals een vingerafdruk. De veiligste methode om dat te doen is met een app die een tijdgebonden bevestigingsknop of code toont, zoals Authy, Microsoft Authenticator of Google Authenticator. Ook Apple biedt sinds de laatste release in juni voor iOS-devices twee-factorauthenticatie aan die werkt met een code.

Het is een hele klus om periodiek alle wachtwoorden aan te passen

Maak daarom gebruik van een wachtwoordmanager. Dat is een applicatie die al uw wachtwoorden opslaat en ervoor zorgt dat u uw accounts op alle devices kunt gebruiken, zonder het intikken van een wachtwoord. U hoeft nog maar één sterk wachtwoord te onthouden: het wachtwoord dat u gebruikt om toegang te hebben tot deze ‘kluis’. Bekende voorbeelden zijn Dashlane, Lastpass en 1Password. 

Microsoft, Apple en Google hebben hun eigen passwordmanagers, maar die zijn in sommige gevallen minder uitgebreid dan de meeste zelfstandige password-manager-apps.

VPN biedt veiligheid

Met een Virtual Private Network (VPN) zorgt u dat alle gegevens die u door uw netwerkverbindingen stuurt, worden versleuteld. Zo gauw data het device waar u op werkt verlaten, gaan ze door een ‘encryption tunnel’. Daarna worden ze naar het internet gestuurd, waar dus niemand zomaar kan ‘meelezen’. Ook cybercriminelen niet.

Ander voordeel: een VPN geeft u een ander IP-adres. Uw internetactiviteiten zijn dus niet te herleiden naar u of uw bedrijf. Meer privacy, minder pottenkijkers en een betere bescherming tegen aanvallen dus.

Betaalt u online? Houd uw kaartgegevens voor u

Het lekken van creditcardgegevens gebeurt geregeld. Eind 2020 lagen meer dan 10 miljoen creditcardnummers, ccv-codes, paspoortnummers en mailadressen op straat van klanten van een aantal grote boekingsplatformen.

Betalen met je creditcard is de afgelopen jaren wel een stuk veiliger geworden, onder meer door de in Europa verplichte twee-factorauthenticatie. Toch is het voor consumenten nog altijd het veiligst om niet overal creditcardgegevens achter te hoeven laten. Het gebruik van betaaldiensten als iDeal, Apple Pay en PayPal kan daarbij helpen. De laatste twee kun je koppelen aan je creditcard, waardoor je wel ‘met plastic’ betaalt, maar niet je kaartgegevens hoeft achter te laten. 

Handig bij fraude: een email-alias

Als u ergens een account aanmaakt, gebruik dan niet steeds uw algemene mailadres, maar maak een alias aan. Is uw basisadres ik@mijnbedrijf.nl, maak er dan ik+NaamWebshop@mijnbedrijf.nl van als u online elektronica wilt aanschaffen. Met zo’n alias kunt u makkelijker herleiden waar het misging in het geval van, bijvoorbeeld, een datalek waarbij mailadressen worden buitgemaakt. En u kunt het adres makkelijk weer verwijderen.

Voorkom phishing en smishing

De totale schade in het betalingsverkeer door phishingmails en telefonische spoofing (‘smishing’) is jaarlijks ruim 40 miljoen euro. De dreiging is nog steeds groot, dus. Klik daarom nooit zomaar op een link uit een mail van een bedrijf.

Phishingmails, maar ook sms’jes en apps van oplichters worden steeds beter, soms is er zelfs geen spelfout meer in te ontdekken. Check het mailadres en controleer de link door er met de muis overheen te gaan. Klopt de url met de echte website van het bedrijf? Begint hij bijvoorbeeld met ‘https’ in plaats van ‘http’? Twijfel je, ga dan via de browser naar de website om je zaken daar te regelen, in plaats van op de link te klikken.

Door Edwin Onderstal van Kendall Mason
https://mediatorsvereniging.nl/beroeps--bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering-kendall-mason

Vertrouwenspersoon als vraagbaak voor de mediator

ma, 09/05/2022 - 00:00

De NMv-vertrouwenspersonen fungeren als vraagbaak voor alle mediators ongeacht hun specialisatie. Dus ook mediators buiten de werkgebieden arbeid, familie, overheid en strafrecht.

De afgelopen tijd zijn de we ook weer benaderd door verschillende NMv-leden. Met vragen over de afronding van een mediation en over het proces van mediation. En of een bepaalde actie tijdens een mediation wel of niet klachtwaardig was.

Ook de leden die fungeren als intern mediator weten ons te vinden. Zij vroegen bijvoorbeeld hoe te handelen als een of beide personen met een conflict op het werk dichter bij de mediator staat? Andere interne mediators hebben wij ondersteund bij het opzetten van een intervisiegroep. Zie ook het prikbord voor co-mediation/intervisie op het ledengedeelte van onze website.

Binnen het bestuur is er een vast aanspreekpunt met wie we ieder kwartaal de soorten signalen bespreken. Met die signalen adviseren wij het bestuur rond de ontwikkelingen in mediationland.

Recentelijk is door ons een ‘Sociale kaart’ opgesteld met organisaties waar een mediator naar kan doorverwijzen tijdens een caucus of na de mediation.

Weet dat we altijd een luisterend oor bieden, u als mediator met raad en daad kunnen bijstaan. Schroom dus niet om ons te benaderen.

Paul Wijntje, 06-20769174, p.wijntje@planet.nl
PeteR Clark, 06-22415205, info@pasme.info
mediatorsvereniging.nl/vertrouwenspersoon

Save the date: 27 juni!

ma, 09/05/2022 - 00:00

Maandag 27 juni a.s. gaan we elkaar weer live op een centrale locatie in het land ontmoeten. Reserveer daarom deze datum alvast in uw agenda!

We starten met de Algemene Ledenvergadering. ’s Middags staat een kenniscarrousel op het programma. Naast een inspirerende keynote spreker kunt u deelnemen aan 2 workshoprondes waarin kwaliteit en vaardigheden centraal staan.

Aan het eind van de middag heeft u natuurlijk de gelegenheid om onder het genot van een hapje en een drankje uw collega-mediators te ontmoeten, en deelnemers aan de ALV voorzien we uiteraard ook van een lekkere lunch.

De persoonlijke uitnodiging voor deze dag, met uitgebreide informatie, ontvangt u binnenkort in uw mailbox. Maar nogmaals: noteer 27 juni alvast in uw agenda, want deze dag wilt u niet missen.

In gesprek met de Tweede Kamer

ma, 09/05/2022 - 00:00

Op vrijdag 22 april heeft een vertegenwoordiger van het bestuur van de NMv deelgenomen aan een gesprek in de Tweede Kamer over de toekomst van mediation in Nederland. Vrijwel alle partijen die met mediation bezig zijn waren aanwezig: NOVA, Raad voor de Rechtspraak, KNB, VMO, IMK, MfN, NMv, ADR, Advocatuur enz. enz. Een breed gezelschap dus. Vanuit de politiek waren er zowel vertegenwoordigers vanuit de Tweede Kamer als de Eerste Kamer.

Het toonde weer aan dat mediation op brede steun kan rekenen vanuit zowel de maatschappij als politiek en wetgever. Omdat de NMv op 22 april precies 20 jaar bestond, zijn alle aanwezigen getrakteerd op taart om dit heugelijke feit mee te kunnen vieren.

Het initiatief voor de bijeenkomst was afkomstig van Tweede Kamerlid Ulysse Ellian VVD (keynote spreker voor de NMv op 14.4.2022). Als oud-advocaat heeft hij aan den lijven ondervonden wat de meerwaarde is van mediation. In zijn inleiding gaf hij dan ook aan het mediation werkveld een warm hart toe te dragen en wilde hij bezien hoe hij mediation verder kan helpen. Zijn voornaamste doel was om vanuit het werkveld te horen wat er nodig is om mediation verder op de kaart te zetten. Als uitgangspunt staan hem daartoe de oude voorgenomen wetsvoorstellen van voormalig minister van der Steur voor ogen. Maar dan wel in geactualiseerde en aangepaste vorm. Is er wel behoefte aan een wettelijk register voor mediators?

Inhoudelijk bleken alle partijen weinig van elkaar te verschillen in wat er qua regelgeving zou moeten gebeuren om mediation de plek te geven die het toekomt. Zo was er brede bijval voor de invoering van de norm ‘in verbindingstelling’, zowel als algemeen beginsel van behoorlijk bestuur als voorwaarde in een civiele procedure. Vanuit het bestuur is (wederom) ingebracht om mediation in de eerste lijn te positioneren. (Hoe kunnen we de hulpzoekende, 1e lijn, beter van dienst zijn).

Ter afsluiting werd aangegeven dat onderzocht zal worden om de bijeenkomst een vervolg te geven. Wellicht in de vorm van een Ronde Tafel conferentie. Dat wil zeggen: een officiële bijeenkomst tussen Parlementaire Kamercommissie enerzijds en maatschappelijk betrokken partijen anderzijds. Dit alles ter voorbereiding van wet- en of regelgeving. Het zou een mooie stap vooruit zijn.

Wij houden u vanuit het bestuur op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Gezocht: nieuwe collega('s) in het NMv-bestuur

vr, 06/05/2022 - 00:00

Wij zijn op zoek naar een of meerdere enthousiaste collega’s in de functie van bestuurslid die samen met ons de NMv willen laten groeien en bloeien. Bent u die betrokken mediator die het vak een warm hart toedraagt, graag in gesprek gaat met collega-mediators over de kwaliteit van ons vak en hebt u bestuurlijke ervaring? Beschikt u over een relevant netwerk? Bent u bereid de handen uit de mouwen te steken? Dan nodigen wij u van harte uit te reageren op deze afwisselende functie in het bestuur.

De organisatie

De NMv is de grootste landelijk beroepsvereniging voor mediators met een professioneel verenigingssecretariaat gevestigd in Nijkerk. Het secretariaat wordt aangestuurd door de verenigingsmanager die verantwoordelijk is voor de uitvoering van het beleid en het bestuur ondersteunt.

Rol binnen bestuur

Het bestuur is collegiaal. Wij werken samen op basis van overeenstemming, terwijl ieder bestuurslid verantwoordelijk is voor de eigen portefeuille. Het gaat om een bestuurslid met een nader af te spreken, inhoudelijk, takenpakket. Wij zoeken bij voorkeur iemand die daarnaast ook affiniteit heeft op financieel gebied, maar ook de (statutaire) rol van secretaris is nog vacant.

Tijdsbeslag en termijn

(Minimaal) een dagdeel per week, flexibele inzet. De bestuurstermijn is drie jaar en kan worden verlengd met een nieuwe periode van drie jaar na goedkeuring van de ALV, met een maximum van 3 periodes.                                    

Expertise / competentie

  • Creatief denken en handelen
  • Iemand die beweging kan bewerkstelligen
  • Bestuurservaring is een pré
  • Netwerker/verbinder
  • Teamplayer, kritisch meebewegend     

En u bent vanzelfsprekend lid van de NMv.

Vergoeding

Aan een bestuursfunctie is een vergoeding verbonden van € 3.000 per jaar. Hiervoor wordt verwacht dat een kandidaat ten minste een dagdeel per week aan de functie besteedt.

Procedure

Na ontvangst van de sollicitatie vindt een tweetal gesprekken met twee bestuurders plaats, waarna het bestuur een keuze maakt voor een kandidaat. Voorafgaande aan de benoeming hanteren we een inwerkperiode van zes maanden. Hierna besluiten we gezamenlijk of u als kandidaat wordt voorgedragen aan de ALV. Benoeming vindt plaats in de ALV.

Informatie en sollicitatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de voorzitter van NMv, Julia Gerlach via julia.gerlach@mediatorsvereniging.nl / tel. 0651301660 of met Jannemarie Vergunst, verenigingsmanager via jannemarie.vergunst@mos-net.nl / tel. 0611738094.

Wij nodigen u van harte uit te reageren op deze vacature. Graag ontvangen wij een motivatie en uw cv via info@mediatorsvereniging.nl. U kunt uw sollicitatie richten aan Jannemarie Vergunst NMv verenigingsmanager voor 10 juni 2022.

NMv in 20 jaar uitgegroeid tot de grootste, onafhankelijke beroepsvereniging voor mediators en conflictbemiddelaars

za, 23/04/2022 - 00:00

De NMv is jarig!

Deze week is het precies 20 jaar geleden dat de Nederlandse Mediatorsvereniging werd opgericht.

Begin van dit millenium stond mediation in ons land nog in de kinderschoenen. Er was dringend behoefte aan een algemene beroepsvereniging die zich zou gaan richten op met name belangenbehartiging, kwaliteit en het versterken van het werkveld. Met dank aan onze 1600 leden zijn we inmiddels uitgegroeid tot de grootste, onafhankelijke, beroepsvereniging voor mediators en conflictbemiddelaars. We bieden anno 2022 diensten die (beginnende) mediators ondersteunen in hun beroepspraktijk, we organiseren goed bezochte kennisevents en netwerkbijeenkomsten én we timmeren in ‘Den Haag’ steeds meer aan de weg. Ons doel? Bereiken dat breed in de politiek en samenleving mediation wordt gezien als eerste, vanzelfsprekende stap bij het voorkomen én oplossen van conflicten.

Meer weten? bekijk hier onze tijdlijn met de highlights uit de afgelopen 20 jaar.

Wie jarig is trakteert.

Graag laten we onze leden én onze relaties meedelen in de feestvreugde. Als bestuur hebben we de taart al aangesneden en vandaag (22 april) zal ook een heerlijke NMv verjaardagstaart worden afgeleverd bij de Tweede Kamer, waar juist een delegatie van het NMv-bestuur in overleg zit.

Maar de NMv is natuurlijk niets zonder zijn leden. Daarom bieden we al onze leden dit jaar een gratis webinar aan waarmee ook PE-punten te verdienen zijn. Een persoonlijk voucher wordt hen vóór de volgende kenniscarrousel toegezonden. Ook ontvangen zij eind van dit jaar onze unieke mediation scheurkalender, samengesteld uit quotes van onze leden zelf. 

Van 31 oktober t/m 4 november is de Week van de Mediaton. Deze week zal ook extra feestelijk worden opgetuigd, maar daarover later meer.

Alex Brenninkmeijer (70) overleden

vr, 15/04/2022 - 00:00

We zijn verdrietig en diep getroffen door het plotseling overlijden van Alex Brenninkmeijer. Een zeer kundig, betrokken, inspirerend en wijs mens. Voor vele mediators een voorbeeld en baken.

Als lid Raad van Advies van de Nederlandse Mediatorsvereniging (NMv), is hij - hoe kort ook - van onschatbare waarde geweest. Ieder gesprek, of dit nu telefonisch, online of tijdens onze ledenbijeenkomst plaatsvond, gaf inspiratie en keken wij naar uit.  Zijn bevlogenheid maakte diepe indruk op ons. Zijn oproep tot verbinding, samenwerking, reflectie en dialoog heeft hij met warmte en liefde uitgedragen.

Alex Brenninkmeijer is ook betrokken geweest bij het Tijdschrift Conflicthantering, als lid Raad van Advies en als oud-hoofdredacteur.

Wij hebben hem leren kennen als een man die weinig aandacht schonk aan eigen verdienste en vooral aandacht en passie had voor de ander, de mens én de wereld om hem heen. Een voorbeeld voor velen. Wij zullen hem node missen.

We zijn trots en dankbaar dat hij zijn kennis en wijsheid aan de NMv heeft willen schenken en wensen zijn gezin, familie en naasten veel sterkte om dit verlies te dragen. 

Namens het bestuur van de NMv

Julia Gerlach, voorzitter


Alex Brenninkmeijer was onder andere lid van de Europese Rekenkamer en aculteitshoogleraar Institutionele Aspecten van de Rechtsstaat aan de Universiteit van Utrecht. Van 2005 tot 2014 was hij Nationale Ombudsman.

Zie ook: https://nos.nl/artikel/2425166-oud-ombudsman-alex-brenninkmeijer-op-70-jarige-leeftijd-overleden

Column Maart 2022 - Julia Gerlach

di, 29/03/2022 - 00:00

Onder onze leden is enorm veel kennis en ervaring. Vooral op het vlak van communicatieve vaardigheden, in welke vorm dan ook, kun je het verschil maken door je unieke identiteit als professional/mediator te laten zien.  Immers je kunt niet niet communiceren!

U kunt uw ervaringen delen en anderen hiermee inspireren. Hoe u dat kunt doen, leest u in het nieuwsbericht ‘Tijdschrift conflicthantering’ van Hans Bekkers. Ook kunt u ervaringen over specifieke vormen van communicatie opdoen tijdens onze kenniscarrousel op 14 april met het thema ‘De menselijke maat eerst!’ Marjon Kuipers, gedragsanalist en mediator neemt ons hierin mee. 

Keynotespreker op deze kenniscarrousel is Ulysse Ellian, 2e kamerlid VVD. Ellian en ik hebben elkaar weer ontmoet tijdens het gesprek in de 2e kamer op 17 maart, waarin NMv het bevorderen van mediation onder de aandacht heeft gebracht.  We hebben 3 aandachtspunten naar voren gebracht alsook een belofte. De aanwezige kamerleden van de 5 belangrijkste partijen hebben kritische vragen gesteld. Het verschil tussen hulpzoekende en rechtzoekende is werkelijk belangrijk.

Samenwerken in het belang om mediation op de kaart te zetten is ten alle tijden ons speerpunt. Zie de oproep van ‘de onderwijsmediators’. Hieronder ook een mooie samenwerking met leden die vanuit mijn oproep in de vorige nieuwsbrief hun essentie van mediation met ons hebben gedeeld. Deze hebben wij samengevat en in een boekenlegger verwoord. Dank aan de inzenders.

Bij de oproep voor kandidaten voor de Eberhard van der Laan Award meld ik u alvast dat deze in een ‘nieuw jasje’ wordt gestoken. Heeft, of kent u een kandidaat in de samenleving die volgens u een verbinder bij uitstek is? Laat het ons weten.

De quote: ‘Het ligt altijd aan hem’, of voor de andere lezer: ‘Het ligt altijd aan haar’, is gebruikt op een poster tijdens de Week van de Mediation en bij een televisie-uitzending in november 2021, waar de NMv heeft uitgelegd hoe mediation werkt. U heeft vast ook wel gezegdes of quotes over mediation? Dan kunt u uw hart ophalen. Zie ons bericht over de NMv-mediationkalender. U kunt hier als NMv-lid met/of zonder eigen naam aan meedoen. Dit gaat echt heel leuk worden.

Kortom, er komt veel reuring waar u aan mee kunt doen. Heeft u vragen of wilt u reageren, klik hier.

Met hartelijke groet

Julia Gerlach

Oproep: stuur de beste mediation quotes in!

di, 29/03/2022 - 00:00

Voor de Week van de Mediation wil de NMv graag een unieke Mediation Scheurkalender 2023 uitbrengen. En wij vragen daarvoor uw hulp! Zet de creatieve spieren aan het werk en stuur de beste mediation quotes in. Wie een unieke en geweldige quote inzendt krijgt mogelijk eeuwige roem in de vorm van uw naam onder jouw quote.

Kijk op https://mediatorsvereniging.nl/scheurkalender (eerst inloggen op de website) voor meer informatie en om uw quotes in te sturen.
 

Even voorstellen: Pieter Beuker – Algemeen Bestuurslid NMv

di, 29/03/2022 - 00:00

Na bijna drie maanden actief te zijn binnen het bestuur van de NMv grijp ik met beide handen de kans om mij in deze nieuwsbrief wat uitgebreider voor te stellen. Enkele van onze leden heb ik in de afgelopen maanden al mogen spreken tijdens de netwerkbijeenkomsten of wellicht in de voorbereiding van de kenniscarrousel. Iets wat mij tijdens deze contacten is bijgebleven is de energie die er leeft onderling en de saamhorigheid om samen te bouwen aan de propositie van mediation. Juist dit laatste was voor mij als mediator halverwege 2021 de reden om te reageren op de vacante functie in het bestuur van de NMv.

Vanuit mijn studie Fiscale Economie in Amsterdam ben ik op de effectenbeurs gestart met mijn eerste baan. Na een tijd te hebben gewerkt in de hectische wereld van een daghandelaar ben ik binnen deze organisatie doorgegroeid tot marketing/sales manager. Deze rol heeft veel invloed gehad om mijn verdere loopbaan. Na de financiële crisis ben ik de wereld van de commerciële dienstverlening ingerold. Hier ben ik als projectconsultant actief geweest in diverse leidinggevende rollen. Veelal hadden deze projecten een financieel of technische uitdaging en zoals je niet zal verbazen lagen de meeste deadlines bij aanvang al in het verleden, kortom; heel snel en heel efficiënt op hoog niveau samenwerken. Tijdens een van deze projecten leek alles vast te lopen, de SLA’s werden al uitgeplozen bij de juridische afdeling tot een wijs man ons attendeerde op mediation. Na deze positieve ervaring heb ik ook als leidinggevende mogen ervaren dat mediation vastgelopen trajecten weer in gang kan brengen, hier is mijn passie voor mediation ontstaan. Mijn (destijds van nature) logische aanpak om vraagstukken op te lossen door de mens centraal te stellen is nog steeds waar ik mijn voldoening als mediator uit haal.

Sinds 2019 ben ik mediator en richt mij met Consensius Mediation & Advies op zowel de zakelijke markt als op scheidingen waar mijn fiscale achtergrond goed van pas komt. Daarnaast ben ik als adviseur/interim consultant ook van tijd tot tijd betrokken bij verschillende startups & VvE’s. Netwerken en zaken in beweging brengen doe ik dan ook graag en dat brengt mij weer terug bij mijn reden om te reageren op de rol van bestuurslid… Wat kunnen we als vereniging samen mooie dingen bereiken voor ons vak!

In mijn ‘proefperiode’ als bestuurslid ben ik verantwoordelijk voor de ledenvoordelen, ledenwerving, nieuwsbrieven en de kenniscarrousel. Na veel overleg met onze voorzitter Julia Gerlach en bestuursleden Hans, Gjalt en Ton hebben wij een mooie agenda opgemaakt. Ik hoop dan ook tijdens de formele stemming in juni mijn rol binnen het bestuur definitief te maken, ik heb er zin in!


Met vriendelijke groet,

Pieter Beuker

Actie en oproep: Tijdschrift Conflicthantering en Nederlandse Mediation vaker op tafels van verwijzers en opdrachtgevers

di, 29/03/2022 - 00:00

Het Tijdschrift Conflicthantering (TC) en het Tijdschrift Nederlandse Mediation (NM) worden beschouwd als dé vakbladen in ons vakgebied voor mediators en andere professionals in conflictoplossing. Wij hebben als doel dat verwijzers en potentiële opdrachtgevers onze vakbladen vaker zien liggen op hun tafels en bureaus. Dit doel past in de bredere ambitie dat mediation wordt beschouwd als vanzelfsprekende stap om conflicten op te lossen of escalatie te voorkomen.

NMv zet acties op 
Dit is ook een oproep aan u: ziet u kansen voor de bredere verspreiding van TC en NM of heeft u ideeën en wilt u ermee aan de slag? Meld u zich dan bij Hans Bekkers.

Deel jouw ervaringen in NM!

U kunt ook een andere bijdrage leveren aan de vakontwikkeling en het uitdragen van mediation onder verwijzers. Als u een mediation hebt uitgevoerd dan kunt u namelijk een interessante bijdrage met uw reflecties plaatsen in het vakblad NM. U heeft er veel aan: het scherpt u omdat u nadenkt over hoe u dilemma’s hebt aangepakt en hoe u  uw vak uitoefent, u draagt bij aan de professionele discussie over mediation, u zet verwijzers op het spoor om u of collega-mediators te benaderen bij een conflict. En u ontvangt er PE-punten voor.

Bijdragen kunt u leveren in de volgende gebieden: arbeid, overheid, zakelijk, familie en straf. Neem contact op met Hans Bekkers, ook als u sluimerende belangstelling hebt. Hij brengt u vervolgens in contact met het redactielid dat zich bezighoudt met uw vakgebied.

NMv zet mediation bij Tweede Kamer in de schijnwerpers

wo, 23/03/2022 - 00:00

Tijdens een procesvergadering met de vaste kamercommissie Justitie en Veiligheid op 17 maart jl. heeft Julia Gerlach, voorzitter van de NMv, aandacht gevraagd voor de volgende onderwerpen:

1.          Mediation mag náást rechtspraak worden gepositioneerd binnen ons rechtsysteem, hierdoor komt meer aandacht voor de ‘hulpzoekende' in plaats van de ‘rechtzoekende’

2.          Grootschalig gebruik van de bemiddelingsclausule in ieder contact/besluit of wellicht cao

3.          Initiatief/Wens: opzetten van een Landelijk Onafhankelijk Expertisecentrum Mediation.

Daarnaast heeft Julia Gerlach de belofte gedaan dat de NMv alles in het werk zal stellen om de samenwerking binnen de sector te vergroten. Hiervoor heeft de NMv in 2021 al een aantal initiatieven genomen, die dit jaar verder worden uitgebreid en ontwikkeld.


De leden van VVD, SP, D66, CDA en PvdA hebben veel vragen kunnen stellen waardoor van beide kanten de nodige inzichten zijn verkregen. De gestelde vragen kunnen globaal in twee categorieën worden geplaatst:

1.          Verheldering van het middel mediation en de toegevoegde waarde ervan binnen het Nederlandse rechtsysteem

2.          Inzichtelijk maken van die toegevoegde waarde op basis van onderzoek en business cases.


Tot slot is een boekje uitgereikt met vragen die in medationgesprekken gesteld kunnen worden met een boekenlegger waarop de essentie van mediation is vermeld volgens een aantal NMv-leden. De Kamerleden zijn ook uitgenodigd om tijdens de kenniscaroussel de workshop van Marjon Kuipers bij te wonen: Hoe om te gaan met grensoverschrijdend gedrag.
 

De notitie die voorafgaand aan het overleg is toegestuurd is te vinden onder de tab 'brief' in het dossier: Belangenbehartiging NMv

Word ook ambassadeur van de bemiddelingsclausule!

do, 17/02/2022 - 00:00

Deze week heeft de Thematafel ‘Bemiddelingsclausule’ (als onderdeel van Stappen in Conflictbemiddeling en het manifest, met de NMv als tafelhoofd) het artikel ‘Bemiddelingsclausule’ op Wikipedia geplaatst. Deze clausule biedt een uitstekend startpunt om conflicten en mediation een vaste plek te geven binnen elke organisatie. Lees hier het hele artikel: https://nl.wikipedia.org/wiki/Bemiddelingsclausule.
 
Wij vragen alle mediators te kijken naar de mogelijkheid om de bemiddelingsclausule binnen zijn of haar werkgebied op te nemen in zo veel mogelijk overeenkomsten. Voorbeelden van toepassingen vind je ook op de Wikipedia-pagina.
 
Ben jij actief binnen een organisatie die de bemiddelingsclausule al adviseert of opneemt in haar eigen contracten? Laat het ons weten, zodat we de naam van de organisatie aan de Wikipedia-pagina en de website https://stappeninconflictbemiddeling.nl kunnen toevoegen. Samen maken we het verschil. Hoe meer organisaties openbaar uitspreken het gebruik van een bemiddelingsclausule te adviseren of zelf al toepassen, hoe groter de impact.
 
Meer weten over de bemiddelingsclausule? Neem dan contact op met jelle.hoppenbrouwers@mediatorsvereniging.nl.

Nieuw op Wikipedia: de Bemiddelingsclausule

do, 17/02/2022 - 00:00

Zoals bekend is de NMv één van de drijvende krachten achter het Manifest en de beweging Stappen in Conflictbemiddeling. Binnen dit mooie initiatief hebben wij Thematafel Bemiddelingsclausule voorgezeten. Samen met een enthousiaste groep mensen is daar het eerste resultaat uit gekomen: een nieuwe pagina op Wikipedia, geheel gericht op de bemiddelingsclausule: https://nl.wikipedia.org/wiki/Bemiddelingsclausule.

Door deze duidelijke uitleg over het doel, de mogelijkheden en de voordelen van het gebruik van een bemiddelingsclausule op Wikipedia te plaatsen wordt de bemiddelingsclausule ván iedereen en vóór iedereen. Er zit geen commerciële boodschap achter en wij willen dan ook eenieder aansporen en uitnodigen om te kijken hoe en waar deze clausule kan worden ingezet. Bij jouw organisatie, bij jouw klanten, in elke overeenkomst en besluit kan en mag een bemiddelingsclausule worden opgenomen.

Ben je geïnteresseerd? Houd de website https://stappeninconflictbemiddeling.nl in de gaten en volg de LinkedIn groep 'Stappen in Conflictbemiddeling'. Heb je specifieke vragen? Stuur dan een e-mail naar jelle.hoppenbrouwers@mediatorsvereniging.nl.

Column Februari 2022 - Julia Gerlach

ma, 14/02/2022 - 00:00

De bedoeling!

Soms vind ik het starten van een column best lastig, duurt het even voordat ik een paar regels op papier heb. Niet omdat er niets te vertellen is, in tegendeel zelfs! Het is vooral omdat ik mij wil verplaatsen in de lezer en mij af vraag wat voor leden/lezers zinvol is. Wat is de bedoeling! Zo, ik kom op dreef: deze tekst doet mij denken aan Wouter Hart, die schrijft over de zoektocht hoe systemen en mensen zich tot elkaar verhouden en wat dat betekent voor het slim benutten van elkaars kracht en wat hen drijft.

Hoe kunnen wij als vereniging elkaar slim benutten?
Denk bijvoorbeeld aan onze netwerkbijeenkomst. Een groot gedeelte werd in beslag genomen door reacties op de brief van het experiment echtscheiding van de Raad voor Rechtsbijstand. De brief was nog niet door mij gelezen en de reacties waren zodanig dat ik verzocht heb om uw reacties naar de NMv te mailen. Ook leden die niet aanwezig waren en alsnog willen reageren kunnen dat uiteraard doen naar info@mediatorsvereniging.nl. Op het moment dat dit nodig is, zullen wij hier een vervolg aan geven. Ter verduidelijking, de NMv was niet betrokken bij dit experiment. Vervolgens kwamen de onderwerpen Co-mediation en beeld- en geluidsopnames tijdens mediation aan bod in de netwerkbijeenkomst. Slim benutten van elkaars kennis. Voor de volgende bijeenkomst willen we met een thema werken. Zijn er suggesties? Laat het ons weten.

Slim verbinden leest u ook in de ‘woordenschat van onze leden’. Tijdens de ALV in november is via een mentimeter aangegeven waar leden aandacht voor vragen en welke stappen wij hierin zetten.

Elkaars kracht gebruiken gebeurt op vele manieren. Lees het bericht van de Fiscale thema-werktafel, waar diverse mensen uit de verschillende disciplines elkaars kracht gebruiken om samen een systeem (de belastingdienst) te willen verbeteren. Zo ook de thema-werktafel van de bemiddelingsclausule. Hier wordt krachtig samengewerkt om een systeem op te zetten met als doel de samenleving te laten weten wat conflictbemiddeling is en kan betekenen. 

Afgelopen maand heeft bestuurslid Hans Bekkers het regionaal/sectoraal overleg gehouden. Een overleg met de verschillende verenigingen met specialismes in mediation. Nog niet eerder zagen we zoveel verenigingen in dit overleg. Mooi! Het was een feestje: iedereen heeft zijn/haar wenkend perspectief gedeeld waar we over 3 jaar met elkaar willen staan. 

Op 1 februari jl. vond een overleg plaats bij de Raad voor Rechtsbijstand met als onderwerp: proces toelatingsprocedure gefinancierde mediation. Wij zijn door de raad uitgenodigd, hoewel wij geen certificeerder zijn. Als grootste Mediatorsvereniging hebben wij zowel MfN- als ADR- en advocaatmediators ‘in huis’ en zijn de belangen voor onze sector groot. Het was goed om aan tafel te zitten. Ook hier zie ik een zoektocht hoe systemen en mensen zich tot elkaar verhouden.

Tot slot: met interesse kijk ik uit naar de reacties over de essentie van het mediatorsvak.

Heeft u vragen of wilt u reageren op deze column, klik hier

Met hartelijke groet,

Julia Gerlach
Voorzitter NMv

Nieuw NMv-logo voor uw website

zo, 13/02/2022 - 00:00

We hebben ons logo iets aangepast. In plaats van 'de beroepsvereniging voor professionals in mediation' is het onderschrift nu 'de Nederlandse Mediatorsvereniging'. Simpeler en meer to the point! 

Het logo is voor leden in diverse uitvoeringen beschikbaar. Ook is er een logo waaraan onze slogan voor dit jaar is toegevoegd.

Leden kunnen - naar keuze - gebruik maken van deze logo’s. Daarmee laat je zien dat je aangesloten bent bij een beroepsvereniging en komt dit uiteraard ook de herkenbaarheid van de NMv ten goede.

Meer informatie over het gebruik van het logo en over de verschillende varianten vindt u op de NMv-website (na inlog).

STAP-budget, ook voor mediators

zo, 13/02/2022 - 00:00

Werkenden en werkzoekenden kunnen vanaf 1 maart 2022 een STAP-budget van maximaal € 1.000 euro aanvragen voor scholing en ontwikkeling. 

Mensen kunnen deze subsidie gebruiken voor het volgen van een training, cursus of opleiding om zo goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt.

De subsidie heet STAP (Stimulering Arbeidsmarkt Positie) en is een regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Ook u als mediator kunt gebruik maken van deze subsidie.

Klik hier voor meer informatie

Klik hier voor de Q&A

Pagina's