NVM nieuws feed

Abonneren op feed NVM nieuws feed NVM nieuws feed
https://mediatorsvereniging.nl/
Bijgewerkt: 16 min 34 sec geleden

NMv Summerschool groot succes - aanmelden kan nog!

wo, 07/07/2021 - 00:00

Gratis ontwikkeladvies een  groot succes

Op 5 juli lanceerden wij in samenwerking met het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK) de NMv Summerschool: een gratis coachingstraject waarmee jij als mediator deze zomer een boost kunt geven aan jouw ondernemingspraktijk.

Een overweldigend succes, blijkt nu en daarom hebben we in overleg met het IMK besloten tot het beschikbaar stellen van extra coachingstrajecten aan onze leden.

Meedoen? Aanmelden kan nog tot 20 augustus 2021

Dankzij een subsidie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kunnen wij dit traject kosteloos aanbieden. Er zitten geen addertjes onder het gras!

Gun jezelf dit gratis advies en help jezelf en je onderneming een stap vooruit.

Kijk hier voor meer informatie, de antwoorden op de meest gestelde vragen en de mogelijkheid om je aan te melden.

 

Promotievideo

En ken je onze promotievideo’s al? We hebben een filmpje voor scheidingsmediators, arbeidsmediators en een  algemene video. Gepersonaliseerd met jouw gegevens kun jij hiermee jezelf  profileren op jouw website en socials. Voor slechts 99,- euro kom jij in het bezit van zo’n professionele promotievideo. Kijk hier voor meer informatie

Reactie NMv op Kamerbrief minister Dekker van Rechtsbescherming

ma, 28/06/2021 - 00:00

In zijn Kamerbrief van 25 juni 2021 geeft minister Dekker van Rechtsbescherming aan het conceptwetsvoorstel van de Mediationwet niet in consultatie te brengen. De minister geeft gelijktijdig aan dat hij het belang van mediation onderschrijft, het gebruik van vroegtijdige en bestendige geschiloplossing wil stimuleren en daarover met ons mediators en andere betrokkenen in gesprek blijft. De minister geeft voorbeelden van maatregelen die -buiten het kader van de Mediationwet- vroegtijdige en bestendige geschiloplossing stimuleren. De minister wil deze maatregelen actief verder ontwikkelen en waar nodig en mogelijk wettelijk verankeren.

De Nederlandse Mediatorsvereniging is positief over dit besluit en deze voornemens van de minister.

NMV is verklaard voorstander van een mediationwet, maar niet van het wetsvoorstel van de minister dat nu niet in consultatie zal worden gebracht, omdat deze op weinig punten aansluit bij het advies van NMv van mei 2020. Wij zullen ons ervoor blijven inzetten dat er zo snel mogelijk een effectieve mediationwet komt. Daarnaast werkt de NMv graag samen met de minister waar het betreft de andere initiatieven die nu worden genomen.

Lees hier de hele reactie van de NMv (PDF) en klik hier voor de Kamerbrief van minister Dekker (PDF).

Verslag ALV 8 juni 2021

ma, 21/06/2021 - 00:00

Een ‘verplicht nummer’, de Algemene Ledenvergadering, maar daarom nog niet minder interessant of relevant. Met op 8 juni jl. ruim 50 deelnemers online, wat voor een ALV een heel mooie opkomst is.

De leden hebben hun goedkeuring gegeven aan de jaarcijfers en daarmee het bestuur ‘decharge’ verleend. In het tweede deel vertelden de bestuursleden over hun plannen voor de vereniging de komende tijd. Ook de nieuwe leden van de Raad van Advies werden gepresenteerd. We hadden ook een paar leuke noviteiten tijdens deze ALV: de aankondiging van de NMv  ledenapp – en de lancering van drie promotiefilmpjes door u als mediator te gebruiken. Over beide zaken – en hoe deze te bemachtigen als lid – meer in deze nieuwsbrief.  

U kunt het verslag van de Algemene Ledenvergadering teruglezen op de NMv-website in de media bibliotheek achter de ledenlogin.
Hierin zijn ook opgenomen de vragen en antwoorden zoals door u gesteld voorafgaande aan - en tijdens de ALV.

NMv Kenniscaroussel 2021 met daadwerkelijk nieuwe inzichten

ma, 21/06/2021 - 00:00

Op 8 juni jl. was er een grote opkomst bij de jaarlijkse, door de NMv gefaciliteerde, Kenniscarrousel. Op het thema ‘verbinding door nieuwe inzichten’ konden NMv-leden deelnemen aan een divers en interessant programma. Door het diverse programma werden de aanwezige mediators uitgedaagd om af en toe buiten hun comfortzone te treden door op minder bekend terrein deel te nemen aan de carrousel aan workshops. Daadwerkelijk tot nieuwe inzichten komen was het credo!

Alex Brenninkmeijer gaf een boeiende presentatie over de rol van de mediator als verbindende factor. Voor diegenen die onverhoopt niet konden deelnemen aan de Kenniscaroussel verwijzen we naar het interview van Alex Brenninkmeijer in de laatste TC . Deelnemers die nog de toets voor PE-punten moeten doen, kunnen daar tevens uit putten als naslagwerk.

De podcast-wandeling met Jitske Kramer was een welkome afwisseling en is door velen als inspirerend ervaren; de wandelschoenen mochten aan en de mind werd getriggerd!

Rik Smit nam de deelnemers mee in de logica van alimentatieberekeningen; voor niet-echtscheidingsmediators best uitdagend. Maar het resulteerde uiteindelijk in een prachtig nieuw inzicht in mogelijke vooroordelen, wat voor iedereen absoluut verrijkend was.

Jelle Hoppenbrouwers, de Community Manager van de NMv, nam ons mee in marketingland en dan met name gericht op de werking van online marketing; een hot item voor velen. U vindt zijn presentatie terug op het besloten deel van de website; doe er uw voordeel mee!

Hulp uit onverwachte hoek
De middag werd afgerond door familierechter en mediator Frans van Arem met de interactieve workshop ‘Hulp uit onverwachte hoek’ oftewel DIF. Middels een breakoutsessie werden de aanwezigen in een groep geplaatst, waarbij iemand de rol van mediator op zich nam en de andere twee deelnemers in de groep de rol van advocaat en van rechter.

Voor diegenen die dit gemist hebben en graag willen weten wat DIF betekent en wanneer dit toegepast wordt, verwijzen we naar www.rechtspraak.nl .

PE-punten
U ontvangt voor deze Kenniscarrousel maar liefst 3 PE-punten. De Mfn vereist echter wel een toetsing, want het gaat er uiteindelijk natuurlijk om dat u als mediator uw kennis heeft verrijkt en niet alleen maar aanwezig was. Als u  in grote lijnen in de antwoorden laat zien dat u actief aanwezig geweest bent, dan zullen wij u uiteraard deze PE-punten gewoon toekennen.

Als bestuur kijken wij terug op een inspirerende middag waarbij wij veel energie kregen van de positieve reacties van onze leden. Dat is waar wij het als vrijwillig bestuur voor doen!

SAVE THE DATE - Week van de Mediation 2021 - Thema 'Verbinding'

ma, 21/06/2021 - 00:00

Dit jaar organiseert de NMv van 1 t/m 5 november alweer de vijfde editie van de Week van de Mediation, deze keer op het thema 'verbinding'.

We starten deze week op maandag 1 november met een ludieke actie! Het bestuur is nu al achter de schermen razend druk met organiseren om tot een mooie week te komen. En natuurlijk gaan we u als lid hier ook bij betrekken en informeren.

Op dinsdag 2 november 2021 verzorgt de NMv weer een interactief programma in het kader van de Week van de Mediation 2021, met onder andere een boeiende plenaire spreker die vanuit het thema van dit jaar ‘verbinding’ zorgt voor een inspirerend uurtje.

Eberhard van der Laan Mediation Award 2021
Tijdens de Week van de Mediation wordt, dit jaar op 2 november, traditiegetrouw ook de Eberhard van der Laan Mediation Award 2021 uitgereikt aan een persoon die door zijn of haar optreden en persoonlijkheid een verbindende rol in de samenleving speelt.

Daarom doen wij nogmaals een oproep aan u; wie komt volgens u de Eberhard van der Laan Mediation Award 2021 toe?
Stuur uiterlijk 15 juli a.s. uw keuze plus een motivatie waarom u deze kandidaat nomineert naar: info@mediationvereniging.nl
Ter inspiratie: kijk hier wie de afgelopen jaren de Eberhard van der Laan Mediation Award wonnen.

Na 15 juli kunnen NMv-leden via een poll hun meest favoriete genomineerde kandidaat kiezen.

Wie ziet u als boegbeeld voor het mediationvak? Wij zijn benieuwd!

Gratis nieuwe NMv-ledenapp zorgt voor interne verbondenheid

vr, 18/06/2021 - 00:00

De NMv leden-app, welke tijdens de ALV van 8 juni jl door het bestuur aan haar leden werd aangeboden en geintroduceerd, is met veel enthousiasme ontvangen.

Met deze app slaan we een nieuwe, moderne weg in richting meer verbinding. Verbinding tussen de NMv en haar leden, maar ook tussen leden onderling.

Een greep uit de mogelijkheden van de app:

  • Makkelijk aanmelden voor events
  • Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en social media posts
  • Laagdrempelig discussieren met andere leden
  • Snel contact met (het bestuur en secretariaat van) de vereniging via de ledenlijst

NMV-leden kunnen deze leden-app gratis installeren met de link en bijbehorende uitleg die zij via de mail hebben ontvangen. Heeft u de uitnodiging niet voorbij zien komen? Stuur dan een e-mail naar info@mediatorsvereniging.nl met het juiste e-mailadres, en een nieuwe uitnodiging wordt zo spoedig mogelijk alsnog verzonden.

Nieuw voordeel: privacyvriendelijk videobellen voor mediators!

ma, 14/06/2021 - 00:00

In samenwerking met Vereniging Online Mediators (VOM) kunnen we u nu als lid een voordelig abonnement aanbieden op “Webcall”, een bijzonder privacy-vriendelijk videoconference systeem. Webcall is speciaal ontwikkeld voor online mediators, maar vanaf nu kunnen alle leden van de NMv een abonnement nemen. Als NMv-lid betaalt u slechts 9,50 per maand of 95,- per jaar!

Wat is Webcall
Webcall is een bijzonder privacy-vriendelijke manier van videobellen. Webcall is gebaseerd op "Jitsi Meet" (Meet.jit.si). Jitsi is door de Autoriteit Persoonsgegevens en Privacy-NGO Bits of Freedom bestempeld als veilig alternatief voor Zoom, Microsoft Teams, Skype en andere aanbieders. Op https://www.fixjeprivacy.nl/tip/videobellen-zonder-zorgen-over-je-privacy/ vind je meer informatie.

Vergelijk dat met Zoom, die verzamelen: je geboortedatum, naam, telefoon, woonplaats, e-mail, meeting agenda, alle technische gegevens van een meeting en gegevens van de surveys die je plaatst. Maar ook IP adres, Browser type, internet leverancier, de internet-pagina waar je vandaan kwam, de internet-pagina waar je heen ging, en de pagina’s die je bekeek, of je Windows gebruikt of een Macbook, en dan hebben we het nog niet over de marketingdata. En een nog groter probleem is dat die gegevens kunnen worden gedeeld met zakenpartners van Zoom en desgevraagd met buitenlandse overheden. De NMv vindt samen met de VOM dat dit niet past bij de manier waarop een mediator met zijn klanten zou moeten omgaan.

Waarom Webcall
Webcall draait, in tegenstelling tot Jitse Meet, op een eigen server van de VOM in Nederland en voldoet daarmee volledig aan de privacywetgeving. Webcall slaat alleen de meest noodzakelijke gegevens op. Deze gegevens worden automatisch verwijderd en worden, in tegenstelling tot bijv. Zoom, met niemand gedeeld. Wat wel overeenkomst met Zoom zijn handige functies als de wachtkamer. Webcall is perfect voor bijeenkomsten tot ca 10 personen, dus ideaal voor uw mediationpraktijk.

Webcall is niet vrij toegankelijk. Alleen met een persoonlijke licentie krijg kun jij als mediator een gesprek opzetten. Jij bent de moderator en jij bepaalt wie een uitnodiging krijgt. 

Hoe kan ik een licentie bemachtigen?
Stuur een mailtje met uw naam, adres en evt. lidnummer naar info@mediatorsvereniging.nl. Zet in de onderwerpregel ‘Webcall’. Wij controleren uw aanmelding en sturen deze door naar de VOM, de vereniging voor online mediators. U gaat vervolgens een overeenkomst aan met de VOM. Van deze organisatie ontvangt u een gebruikersnaam en wachtwoord, samen met een factuur en een korte handleiding voor uzelf én een handleiding voor uw klanten.

Voor slechts 9,50 per maand of 95 euro per jaar!
Als lid van NMv betaalt u € 9,50 per maand of € 95,- per jaar (excl BTW). Ter vergelijking: voor het goedkoopste abonnement op Zoom betaalt u 139,95,- per jaar.

Eerst meer informatie?
Kijk op https://webcall.onlinemediation.nu. Of stuur een mail naar info@onlinemediation.nu.

NMv geeft leden rugdekking met de Vraagbaak Eigen Praktijk

vr, 11/06/2021 - 00:00
Een eigen praktijk: Hoe doe je dat?

Bij het runnen van een eigen praktijk komen er honderden vragen op je af:
Hoe vind ik klanten? Hoe zet ik mezelf in de markt? Waar haal ik geld vandaan? Word ik eenmanszaak of B.V.? Heb ik een ondernemingsplan nodig? En hoe maak ik dat? Wat doe ik met mijn administratie en de BTW? En wat doe ik met samenwerking met anderen?

Vier ervaren ondernemers en mediators, met ieder een eigen expertise, staan onze leden ten dienste om antwoorden op hun vragen te vinden

Klik hier voor meer informatie en maak kennis met team VEP!

  Bij nieuw elan, hoort ook een nieuwe naam! Prijsvraag: Bedenk een nieuwe naam voor de Vraagbaak Eigen Praktijk

Vraagbaak Eigen Praktijk. Hoe "Nineties" wil je het hebben...
... dat kan toch beter, leuker, pakkender?

Heeft u een goed idee?
Stuur je voorstel voor een goede bruikbare naam naar info@mediatorsvereniging.nl, en win een Bol.com kadobon twv € 40,-
De uitslag wordt in de nieuwsbrief van augustus a.s. bekend gemaakt.

Gepersonaliseerde promotiefilm t.w.v. € 399,- voor € 99,-

vr, 11/06/2021 - 00:00

Tijdens de ALV heeft het bestuur met gepaste trots de door NMv voor haar leden ontwikkelde promotiefilmpjes gepresenteerd. U kunt als gewaardeerd lid zo’n gepersonaliseerd filmpje met uw eigen contactgegevens en logo aanschaffen voor € 99,-

Als u een film aanschaft krijgt u een professionele promotiefilm voor de aanbiedingsprijs van € 99,- ! Laat u zelf zo’n film maken, dan bent u al gauw € 400,- tot € 500,- kwijt. Dus dat is snel verdiend! U kunt kiezen uit een algemene video, een video over arbeidsmediation en een video over familiemediation. Wij personaliseren de video met uw contactgegevens en logo. Hiermee kunt u zich vervolgens op een professionele manier profileren via social media en uw eigen website. 

Hoe werkt het?

De Verenigingsapp Socie

di, 08/06/2021 - 00:00

Een greep uit de mogelijkheden van de app:

  • Makkelijk aanmelden voor events
  • Altijd op de hoogte door het laatste nieuws en social media posts
  • Laagdrempelig discussieren met andere leden
  • Snel contact met (het bestuur en secretariaat) van de vereniging via de ledenlijst

Het downloaden en installeren van de app kan alleen op basis van uitnodiging. Op 8 juni hebben alle leden automatisch de uitnodiging om de app te installeren per e-mail ontvangen. Heb je de uitnodiging niet voorbij zien komen? Stuur dan een e-mail naar info@mediatorsvereniging.nl met het juiste e-mailadres, en een nieuwe uitnodiging wordt zo spoedig mogelijk alsnog verzonden.

Kijk op deze pagina voor meer informatie.

Wordt u onze nieuwe NMv Vertrouwenspersoon?

di, 11/05/2021 - 00:00

Hebt u hart voor uw vak? Hebt u een groot inlevingsvermogen en doet u graag iets extra’s voor uw vak en mede-vakgenoten? Bent u geregistreerd mediator? Lees dan gauw verder! 

Vaak werkt een mediator vanuit een eigen onderneming en met kwesties die niet in iemands koude kleren gaan zitten. Hierdoor kan er behoefte zijn aan een ‘luisterend oor’. Een ervaren en onafhankelijke collega-mediator die adviseert en een steuntje in de rug geeft bij kwesties waarmee de mediator zich geen raad weet. Maar ook iemand die preventief advies geeft bij een dreigende klacht of die kan ondersteunen wanneer er al een klacht is ingediend of bij een lopende tuchtzaak. Leden van NMv kunnen hiervoor gratis terecht bij de NMv Vertrouwenspersoon.

Bent u geïnteresseerd in deze mooie functie? Bekijk dan hier de vacature.

Wie nomineert u voor de Eberhard van der Laan Mediation Award 2021?

ma, 10/05/2021 - 00:00

Eén van de hoogtepunten tijdens de Week van de Mediation is de uitreiking van de Eberhard van der Laan Mediation Award. Dit jaar vindt deze uitreiking plaats op 2 november.

Met het uitreiken van deze prijs wil de NMv bijzondere aandacht schenken aan mensen die door hun optreden en persoonlijkheid een verbindende rol in de samenleving spelen. Mensen die uiteenlopende belangen met elkaar kunnen verbinden en daarmee bijdragen aan een prettige samenleving waarin ruimte is voor verschillende ideeën en gezamenlijke oplossingen. En die daardoor een boegbeeld vormen voor het mediationvak.

Wie nomineert u?
Als u een kandidaat voor deze prestigieuze Award in gedachten heeft, dan kunt u dit, onder vermelding van een heldere motivatie, uiterlijk 1 juli a.s. kenbaar maken via info@mediatorsvereniging.nl.

Van de zomer wordt via een poll onder de leden gemeten wie van de voorgedragen kandidaten de Eberhard van der Laan Mediation Award uiteindelijk het meest toekomt.

Inspiratie nodig?
Kijk hier wie de afgelopen jaren de Eberhard van der Laan Mediation Award wonnen.

 

Inkomen van mediators en Corona (2)

vr, 07/05/2021 - 00:00

In de Nieuwsbrief van maart kondigden wij aan dat NMv bij minister Dekker en de Raad voor Rechtsbijstand toelichting heeft gevraagd op de steunmaatregel en de toepassing ervan op mediators die met inkomensdaling te maken hebben. Op 17 mei vindt daarover een gesprek plaats met het ministerie. Wij houden u op de hoogte over wat steunmaatregelen voor mediators wel kunnen betekenen.

Een aantal NMv-leden heeft zich gemeld met omzetdaling door de Corona-pandemie. De Tegemoetkomingsregeling voor mediators in de gesubsidieerde toevoegingenpraktijk biedt geen soelaas! De steunmaatregel is nu niet gericht op de persoonlijke situatie van individuele mediators, maar op een gemiddelde omzetdaling voor de hele beroepsgroep.

Een aantal leden heeft bericht ontvangen dat zij eerder ontvangen vooruitbetalingen op inkomenssteun moeten terugstorten. Daarover gaan wij op 17 mei in gesprek. Als u ons een vraag wilt meegeven, laat ons dat dan vóór 15 mei a.s. weten via info@mediatorsvereniging.nl

Hans Bekkers

Uw casus met de overheid in vakblad Nederlandse Mediation?

vr, 07/05/2021 - 00:00

Uw casus plaatsen in Nederlandse Mediation is een geweldige kans om:
- mediation breder bekend te maken bij verwijzers en opdrachtgevers
- bij te dragen aan de kwaliteit en ontwikkeling van ons vak
- om uzelf als professional te profileren.

Méér mediators, verwijzers en opdrachtgevers dan ooit maken kennis met Nederlandse Mediation, nu het vakblad sinds dit jaar onderdeel is geworden van de papieren uitgave van TC.

Als redactielid voor de sectie ‘Overheid’ nodig ik u uit om samen te bekijken hoe u een bijdrage kunt leveren in een van de komende afleveringen van NM. Stuur een kort mailbericht naar hans.bekkers@mediatorsvereniging.nl en ik neem snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

In de eerste aflevering in maart kwamen twee casussen in de sectie Overheid aan bod.

De sectie Overheid is uiteraard interessant voor álle mediators, maar hier noem ik met name bestuurders en ambtenaren bij de overheid en semi-overheid. En voor Interne mediators, leden van SMRO (Stichting mediations in Milieu en Ruimtelijke Ordening, VMO (Vereniging Mediators Overheid) en Vereniging Bouwmediators Nederland.

Hans Bekkers

PS Had ik al laten weten dat ik reuzetrots ben op die nieuwe, mooie en interessante uitgave van TC én NM, nu beide bij de uitgeverij Wolters-Kluwer?

PS Voor opmerkingen en vragen over TC en NM kunt u altijd contact opnemen met Martijn Berntsen via info@mediatorsvereniging.nl

Inkomen van mediators en Corona (2)

vr, 07/05/2021 - 00:00

Gezocht: nieuwe collega NMv-bestuur

wo, 28/04/2021 - 00:00

Wij zijn op zoek naar een enthousiaste collega in de functie van bestuurslid die samen met ons de NMv wil laten groeien en bloeien. Bent u die betrokken mediator die het vak een warm hart toedraagt, graag in gesprek gaat met collega-mediators over de kwaliteit van ons vak en heeft u ook bestuurlijke ervaring? Dan nodigen wij u van harte uit te reageren op deze afwisselende functie in het bestuur.

Klik hier voor de vacature

Verenigingsmanager NMv draagt stokje over

ma, 12/04/2021 - 00:00

Afscheidswoord Caroline Loomans
In verband met mijn inzet op een groot project binnen MOS bv, de organisatie die de NMv ondersteunt, ben ik per 1 april niet meer werkzaam voor de NMv. Ik heb het stokje overgedragen aan een van mijn collega’s Jannemarie Vergunst. Zij zal samen met Francis en Jolanda (secretariaat), Maasje (communicatie) en Colette en Wilma (financiële administratie) de vereniging ondersteunen.

Dank jullie voor de samenwerking en heel veel succes met de mooie uitdagingen die er liggen.

Met vriendelijke groet,
Caroline Loomans

 

Nieuwe verenigingsmanager Jannemarie Vergunst (zie foto) stelt zich voor
Vanaf april ben ik de nieuwe NMv-verenigingsmanager en neem ik het stokje over van Caroline Loomans.  

Naast dat ik verenigingsmanager voor de NMv mag zijn, vervul ik deze rol ook voor enkele andere verenigingen: het Platform voor Informatiebeveiliging (PvIB) en Passage, christelijk-maatschappelijke vrouwenbeweging, en tot voor kort de Orde van Organisatieadviseurs en – deskundigen, de Ooa.  

Voordat ik bij MOS bv kwam – in september 2019 – heb ik vele jaren in allerlei rollen bij het CNV gewerkt, de op een na grootste vakbeweging van ons land. Van hoofd bestuurssecretariaat tot vrijwilligerscoördinator tot projectleider en beleidsadviseur. Voor verschillende sectoren en (beroeps)groepen binnen de vereniging. Meestal in rollen gericht op verbetering van de dienstverlening en de inzet van vrijwilligers, maar ook in de beleidsontwikkeling en lobby van meer ‘Haagse’ zaken. Ik hou van organisaties die ‘iets te vertellen hebben’, die midden in de maatschappij staan en de dynamiek die dat met zich meebrengt. Bij de NMv ben ik daarvoor volgens mij aan het goede adres

Pagina's