Herstelcirkels

 

Titel presentatie op dinsdag 15 September 2015 van 18.00-20.00 uur: Herstelcirkels 

Na afloop van de workshop is er tot 22 uur gelegenheid om gezellig samen te eten op de zevende verdieping. Sprekers: Carla Houben, Charlotte Keijzer en Jannie Kieft 

 

Leerdoel(en):

1. kennismaking met herstelcirkels, systematiek en werkwijze, toepassingen (theorie)

2. oefening met deze specifieke werkvorm en reflectie op deze ervaring (praktijk)

 

Inhoud/Onderwerpen:

-       introductie Herstelcirkels

(= Restorative Circles van Dominic Barter)

-       werkwijze Herstelcirkels: deelnemers, gespreksvorm, fasen, begeleiding, installatie Herstelsysteem

-       verschil t.o.v. andere vormen van mediation; uitdagingen, toegevoegde waarde, toepassingen

-       zelf ervaren

 

Didactiek/Methodiek opzet:

-       Aan de hand van een Power Point presentatie, inclusief een korte video fragment waarin Dominic Barter uitleg geeft, wordt de basistheorie overgedragen (1 uur)

-       op basis van verschillende opdrachten worden de deelnemers uitgenodigd zelf te oefenen in paren. De oefening wordt kort geevalueerd, waarna een demonstratie van de volgende fase plaatsvindt met representanten uit de groep. ook deze demonstratie wordt geevalueerd. Tot slot is er gelegenheid vragen te stellen. (1 uur)

-       drie docenten aanwezig m.n. om bij het oefenen vragen te beantwoorden en bij te sturen

 

Persoonlijke informatie: (ten behoeve van aanvraag PE-punten MfN en uitnodiging aan de leden van de  VMNH)

Omarm het conflict! Laat ieder huis een conflictkamer hebben, ieder bedrijf een conflicttuin! Laat iedereen op wie het conflict impact heeft bij elkaar komen en in een herstelcirkel het gesprek aangaan…

Door de specifieke vragen bij Herstelcirkels treedt verdieping op, gaan mensen zich steeds helderder uitspreken en krijgen zij steeds meer inzicht in wat er in het hier-en-nu leeft, bij zichelf en bij de ander(en). Van daar uit ontstaat een organische beweging naar het nemen van verantwoordelijkheid en het zoeken naar mogelijkheden voor herstel. Dit ontroerende proces kan uitgelegd, geleerd en gedaan worden. Daar maken wij vanavond een begin mee: eerst een deel theorie, daarna oefening, evaluatie en ruimte voor vragen.

Achtergrond docenten:

Carla Houben (1959) is mediator, coach en bestuurslid van diverse ANBI stichtingen. Carla is opgeleid als jurist, heeft de postdoctorale opleiding mediation gedaan bij het ADR Instituut en volgde de School voor Coaching in Leiden en trainingen Herstelcirkels bij Dominic Barter. Verder leidt Carla zo’n vier jaar de Oefengroep Herstelcirkels in Amsterdam en is ze voorzitter van Stichting Herstelcirkels.

 

Charlotte Keijzer (1948) was rechter, president van een rechtbank en directeur ontwikkeling rechstpleging op het ministerie van veiligheid en justitie. Zij werkt thans als coach, intervisiebegeleider en organisatieadiseur. Zij is opgeleid als coach, mediator en dialoogbegeleider, is getraind in geweldloze communicatie en heeft eveneens trainingen Herstelcirkels gevolgd bij Dominic Barter.

 

Jannie Kieft

Jannie Kieft (1957) is MfN registermediator en trainer peermediation. Daarnaast is Jannie intervisiebegeleider voor mediators en voor toezichthouders in de zorg. Zij is bestuurslid van het Centrum Onderwijsmediation (COM), lid van de klachtencommissie Politie regio Oost Brabant en Peer Reviewer voor de Mediatorsfederatie Nederland. Ook Jannie volgde trainingen Herstelcirkels bij Dominic Barter. Jannie is vanaf de oprichting in 2011 betrokken bij de oefengroep Herstelcirkels in Den Bosch.